Lesníci sa obávajú premnoženia lykožrúta v kalamitnej oblasti Tatier

13.10.2005 Poprad

Vysoké Tatry 13. októbra (TASR) - Názory na urýchlené spracovanie kalamitnej drevnej hmoty v TANAPe sa rôznia. Kým Štátne lesy (ŠL) TANAPu považujú obavy z p...
Vysoké Tatry 13. októbra (TASR) - Názory na urýchlené spracovanie kalamitnej drevnej hmoty v TANAPe sa rôznia. Kým Štátne lesy (ŠL) TANAPu považujú obavy z premnoženia podkôrneho hmyzu za vážnu hrozbu postihnutého aj zdravého lesa, niektoré ochranárske organizácie tvrdia, že ide o prirodzený proces obnovy lesa. Zásahy v rezerváciach striktne odmietajú.

Ako príklad negatívnych dopadov premnoženia lykožrúta uvádzajú ŠL TANAPu okolie Tatranskej Javoriny. V roku 1995 tam zaznamenali explóziu podkôrneho hmyzu a oblasť vyhlásili za kalamitnú. Až 97 percent tamojšieho ochranného obvodu tvoria národné prírodné rezervácie. Jeho vedúci Ján Slivinský zdôraznil, že na likvidáciu 5 ha porastu stačilo lykožrútovi šesť týždňov. Nepomohlo ani obkolesenie ohniska klasickými feromónovými lapačmi a klasickými lapákmi.
V rokoch 1995-96 v Tatranskej Javorine napadol škodca 65 tisíc metrov kubíkov kalamitného dreva. Pri likvidácii lykožrútov postupovali ŠL TANAPu diferencovane v závislosti od lokality s použitím aktívnej ochrany a obrany lesa. Premnoženie zvládli za necelé dva roky. Pritom v kalamitnom území ponechali v lese vyše 53 tisíc kubíkov dreva.
Na jeseň 2002 poškodila vetrová kalamita v javorinskej oblasti TANAPu 20 ha lesov. V tom istom roku napadol podkôrnik asi 17 ha poškodených lesných porastov, no v súčasnosti je zničených už takmer 50 ha javorinských národných prírodných rezervácií.
Podľa Lesoochranárskeho zoskupenia VLK poukazovaním na dopad premnoženia podkôrneho hmyzu v javorinskej oblasti ŠL TANAPu vyvíjajú tlak na ťažbu dreva v najprísnejších chránených územiach. Tvrdia, že lykožrúty majú v prirodzených lesoch kľúčový význam pri likvidácii oslabených stromov. Na boj s podkôrnym hmyzom je podľa nich určená B a C zóna národného parku.
Lesníci súhlasia, že lykožrút napáda oslabené stromy a je teda prirodzeným obyvateľom lesa. Súčasne však dodávajú, že kým vo vyváženom prostredí urýchľuje rozklad dreva, pri premnožení napáda aj zdravé porasty.
 

Vyberte región

mark